Skrivartips från Albert Camus förläggare

Exemplariskt skrivbord med lås men utan nyckel. Foto: Marinmuseum.

Edmond Chatlots skrivartips (helt fritt efter utsnitt ur boken A Bookshop in Algiers av Koouther Adimi):

Köp ett ordinärt skrivbord. Det spelar ingen roll vilket, bara det har en låda som går att låsa. Och det måste vara ett enkelt bord. Ju enklare desto bättre. Glöm extravaganser!

Lås lådan. Kasta bort nyckeln. Se så! Strunta i att du hör att den landar inne i hörnet intill bokhyllan. Låt någon gömma den för dig om du har svårt att hålla fingrarna i styr!

Skriv sedan varje dag. Det ska vara tillräckligt för att täcka tre sidor. Varken mer eller mindre. För in bladen genom springan ovanför lådan. Du ska självklart inte läsa det du skrivit innan du gör detta! Det är av yttersta vikt att du inte läser det som står på arken annars riskerar du att magin förstörs.

Vid slutet av året har du fått ihop nio hundra sidor. Vad du gör med dem är upp till dig. Jag kan inte hjälpa dig mer än så. Antingen har du det. Eller så har du det inte.

Vad då? Pardon? Vet du inte vart nyckeln tog vägen? Kastade du bort den på riktigt? Mon dieu… hur dum får man bli…? Jag har alltid försvarat er svenska skribenter, ni som har ert nobelpris, Strindberg och allt det där. Inte för att jag bryr mig om Strindberg eller utmärkelser för den delen, det är inte därför jag är i bokbranschen, men jag trodde väl ändå att ni hade något slags vett innanför skallen… nu förstår jag att det kanske ligger något i vad de säger om det kalla norr…

Inspirerat av Skrivpuff: Insikt.

Bildkälla: Europeana.

4 svar på ”Skrivartips från Albert Camus förläggare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: